Felnőttképzési engedélyszám: E-001290/2015

OM 203060

Központi telefonszám

+36 46 500 930

TÁMOP 3.4.1 Migráns pályázat

A 2012-13-as tanév folyamán konzorciumi tagként – a Martin János Szakképző Iskola és az Eötvös József Építőipari, Művészeti Szakképző Iskolával) részt veszünk a Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.4.1-es

 

 

 

„Sokféleség,  méltányosság, lehetőség” interkulturális tanulási környezet megteremtése migráns tanulók fogadására című pályázatában.

 

Az intézményünkben zajló pedagógiai munka során eddig is igyekeztünk a társadalmi sokféleség, méltányosság kívánalmainak megfelelni. Gyakorlati tapasztalatokra tettünk szert SNI tanulókkal való foglalkozásban, illetve az utóbbi években egyre nagyobb számban előfordultak iskolánkban migráns hátterű tanulók, így megtapasztalhattuk a kulturális, etnikai másság jelenségét, a velük való foglalkozás szépségét és nehézségét egyaránt.

 

A projekt megvalósítása során elkészül intézményünk interkulturális pedagógiai programja, a tanulmányi utak, továbbképzések, műhelymunkák és szakmai tapasztalatcserék segítségével pedig felkészülünk migráns tanulók befogadására, képzésére.

 

2013. január 21-23. között a nevelőtestület öt tagja egy bécsi szakmai tanulmányi úton vett részt. Megismertük a migráns és lemorzsolódott tanulóknak a szakmai végzettség megszerzésében segítséget nyújtó  KUS projektet, valamint a WienXtra nevű szervezet szabadidő-szervezési tevékenységét.

 

Ellátogattunk egy speciális szakiskolába (Schulzentrum HTL HAK), ahol nagy létszámban foglalkoznak migráns tanulókkal is.

Tájékozódhattunk az osztrák iskolarendszerről, és ízelítőt kaptunk a bécsi ifjúságsegítő rendszer tevékenységéből. Megismerhettünk, kipróbálhattunk a tanulók egyéni mérésére használt segédanyagokat is.

 

A szakmai programokon kívül kulturális programokon is részt vettünk, melyek során Bécs nevezetességeit csodálhattuk meg.

 

 

 

 

 

A migráns pályázat második szakmai útján hazai, migránsokkal foglalkozó intézményekbe látogattunk el. Jártunk a Fóti Gyermekvárosban, a Református Missziónál, a Dob Utcai Iskolában valamint a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. Találkoztunk migránsokkal foglalkozó szociális munkásokkal, akik megosztották velünk tapasztalataikat. Részt vettünk magyar, mint idegen nyelv órákon, a Colour School workshopján pedig kreatív feladatokban dolgoztuk fel a migráns témát.

A szakmai utat kulturális programok tették még érdekesebbé (parlamenti látogatás, esti sétahajózás a Dunán, színházlátogatás, Láthatatlan kiállítás).