Felnőttképzési engedélyszám: E-001290/2015

OM 203060

Központi telefonszám

+36 46 500 930

LEONARDO pályázat 2011

Kandó Kálmán Szakközépiskola

Leonardo da Vinci mobilitási projekt

2011/2012.

A pályázati célkitűzésünk, melynek címe „Külföldi szakmai tapasztalatszerzés” teljes mértékben kapcsolódott a Leonardo da Vinci alprogramban megfogalmazott általános célkitűzésekhez, a szakmai ismeretek, a készségek és képesítések bővítéséhez. A munkavállalói esélyek és az európai munkaerőpiacon való érvényesülés növelését, a mobilitás elősegítését és az idegen nyelvek tanulásának ösztönzését is elősegítette a pályázatunk. A projektünk másodlagos célja az volt, hogy a pályázattal kiküldött tanulóink a három hetes szakmai gyakorlat során ismerjék meg egy másik ország nemzeti kultúráját, történelmét, nyelvét és a szakmai munkavégzés kultúráját. A fogadó partnerek a németországi ELABO GmbH vállalat és a VITALIS GmbH közvetítő cég tudta biztosítani a szakmai gyakorlati helyet és a gyakorlati feladatokat, amelyek elsajátításával tanulóink szakmai gyakorlati ismerete gyarapodott, szakmai készségük fejlődött, ezzel együtt szakmai kompetenciájuk nőtt, ami által versenyképesebbé válhatnak majd a munkaerőpiacon. Az idegen nyelvterületen Németországban történt munkavégzés, a délutáni közösségi együttlétek, a hétvégi kulturális programok hozzájárultak tanulóink személyes és társas kompetenciájának a fejlődéséhez is.

Az ELABO GmbH-nál három héten keresztül a gyártási folyamatban dolgoztak. Beosztás szerint a 2×3 fő tanulónk 1 hetes váltásban különböző munkaterületen dolgozott. Egy hétig az üzemi tanműhelyben, egy hétig a szerelő üzemben és 1 hétig az automatika üzemben. Munkájukat az üzemrészek vezetői irányították. Műszaki dokumentációk alapján elektronikai részegységeket szereltek össze. Műszaki leírás alapján villamos bemérést és beállítást végeztek. A gyakorlathoz kapcsolódó szakmai területek: műszaki rajz, gyártás ismeret, elektronikai gyakorlat, villamos méréstechnika és szakmai német nyelv.

A VITALIS GmbH közvetítő cég, aki megszervezte az 1 hetes külföldi nyelvi felkészítést és a 2 hetes szakmai gyakorlatot. Az első héten a 12 fő tanuló 1 hetes intenzív angol nyelvi felkészítésen vett rész, amelyről igazolást is kaptak. Két hétig a Lipcsei Szakképzési Központban a ROBOTRON cégnél végezték szakmai gyakorlatukat. Műszaki dokumentációk alapján elektronikai és hálózattechnikai villamos szereléseket, beméréseket és szoftveres beállításokat végeztek. A gyakorlathoz kapcsolódó szakmai területek: műszaki rajz, elektronikai gyakorlat, villamos méréstechnika, informatika és szakmai angol nyelv.

A projektünket sikeresen végrehajtottuk és teljesítettük a kitűzött célokat.

VITALIS GmbH – Leipzig

A Vitalis GmbH (Vitalis Betreungsgesselchaft für Modellprojekte mbH) intézet Németországban működik. Az intézet az Egész életen át tartó tanulás program keretén belül, a Leonardo da Vinci programok teljes körű implementációjával és kivitelezésével foglalkozik, a Németországi Lipcsei-Halle szövetségi régióban, Schkeuditz, Gut-Wehlitz településen. Az intézet tevékenysége 1997-ben indult és 13 éves aktivitási tapasztalatuk van a következő mobilitási programokban:

 • Szakmai alapképzésben résztvevő tanulók, gyakornokok - IVT (Initial Vocational Training) azon tanulók, vagy gyakornokok, akik az iskolai és a munkahelyi képzést vegyítő rendszerben, vagy vállalati szakoktatási rendszerben tanulnak,

 • Munkavállalók és munkanélküliek – a munkaerőpiacon jelen lévő személyek, szakmai továbbképzésben részt vevő személyek – PLM (Persons on the Labour Market),

 • Szakképzési szakértők számára – VETPRO (Vocational Education Professionals)

A közvetítő cég céljai közé tartozik: a résztvevők támogatása képzési és továbbképzési tevékenységekben, hogy olyan tudást, gyakorlatot és képesítést szerezhessenek, és hasznosíthassanak, mely elősegíti a személyes fejlődésüket, növeli elhelyezkedési esélyüket és az európai munkaerőpiacon való részvétel esélyét. A szakoktatás és szakképzés, valamint a mobilitás vonzerejének növelése, illetve a fiatalok mobilitásának elősegítése. A szakmai képzés és képzési rendszerek, intézmények és gyakorlatok minőségének és innovációjának elősegítése. Partnerei közé tartozik a Lipcsei Kereskedelmi és Iparkamara (IHK-Leipzig), a Lipcsei Szakképesítési és Továbbképzési Központ (ZAW-Leipzig), és több mint 200 Kkv (kis-és középvállalkozás) Szászországból. Évente több mint 800 tanulónak, gyakornoknak, az Európai Unió különböző országaiból, nyújtanak lehetőséget több hetes szakmai gyakorlat elvégzéséhez a következő szakterületeken: Elektronika, Elektromosság, Számítástechnika, Informatika, CNC/CAD/CAM programozó, Maró- és Esztergagépek, Automatizálás, Gépészet, Autó-és Mechatronika, Hidraulika, Építőipar, Faipar, Asztalosság, Fémmegmunkálás, Beteg- és idősellátás, Fodrászat és Kozmetika, Szállodai és Vendéglátóipar, Ökológia és az Alternatív Energiaforrások, stb.

ELABO GmbH – Crailsheim

A projektben az ELABO céghez kiküldendő gyengeáramú villamosipari technikus tanulóink konkrét elektronikai gyártási tapasztalatokat szerezhetnek az üzem tanműhelyében és az üzem gyártó részlegében. Az ELABO-nál gyártott termékek skálája felöleli az ipar majdnem minden ágát, a villamos laboratóriumi berendezésektől az előadótermek berendezésén át, a műszaki bevizsgáló állomásig terjed. Összetett minőségbiztosítási TESZT rendszerek fejlesztésével és gyártásával is foglalkozik a cég.

Az elektrotechnika és elektronika területén a felhasználó vevők számára fejlesztenek és rendelésre készítenek különböző villamos termékeket, rugalmas rendszereket. A sokféle termék kínálata az elgondolástól a megvalósításig, a gyártásig tart. Az ELABO cég filozófiája nem jelent mást, mint a szakmai tapasztalatokat, a szaktudás terjesztését, a szakértői ismeretek hatékony felhasználását az elektronikában, az elektronikai hardverek gyártása, a szoftverek fejlesztése terén, a folyamatirányításban és a logisztikai tapasztalatokban. Az elektronikai és az elektrotechnikai szakértelem adja a cég hatékonyságának hátterét.

A pályázat megvalósítási folyamatának a főbb lépései:

 • előző Leonardo projekt tapasztalatok összegzése

 • iskolai projektmenedzsment összeállítása

 • tanulók és szülők tájékoztatása

 • tanulók kiválasztása

 • tanulók itthoni felkészítése

 • kiutazás – 3 hetes munkaprogramok (Leipzig, Crailsheim) végrehajtása

 • monitoring látogatás

 • projekt értékelése, zárás

 • eredmények terjesztése.


 

Kiutazó csoportok:

Célország: Németország

 

1. Crailsheim 1. turnus:

 

Időpont: 2011. július 10 – július 31.

Résztvevők:

1. Nagy László

2. Bosnyák Dániel

3. Nagy Ádám

Kísérők: Brevák Pál és Óvári Enikő

 

2. Crailsheim 2. turnus:

 

Időpont: 2011. július 30 – augusztus 20.

Résztvevők:

1. Kovács Dávid

2. Mercz Péter Ádám

3. Szemkó Dániel

Kísérők: Sándor Péter és Sági Zsolt

 

3. Leipzig 1. turnus:

 

Időpont: 2011. július 17 – augusztus 07.

Résztvevők:

1. Varga Viktor Vilmos

2. Károlyi Tivadar

3. Kónya Ádám

4. Jakab Gergely Sándor

5. Kovács Gábor

6. Takács József

7. Horváth Dávid

8. Tamáskovics Árpád Bendegúz

9. Gál Réka Brigitta

10. Farkas Tamás

11. Lebák Antal

12. Szakos Zsolt

Kísérő: Kovács Lajos

 

Élménybeszámolók