Felnőttképzési engedélyszám: E-001290/2015

OM 203060

Központi telefonszám

+36 46 500 930

Hatalmas elismerés a Miskolci Szakképzési Centrumnak

2021. március 11-én került sor a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által alapított Szakképzési Díj 2021 átadó ünnepségére. A járványügyi szabályozásoknak megfelelően ezúttal online formában rendezték meg a díjátadót.

 

A megmérettetésen „Célpontban a karriertervezés- pályaorientáció másképp” címmel nyújtott be pályázatot a Miskolci Szakképzési Centrum, amelyben komplex, integrált, az online térben szervezett pályaorientációs kampányával szállt versenybe.

 

Versenyben a Miskolci Szakképzési Centrum

A Miskolci Szakképzési Centrum integrált kampányának célja, egy tágabb perspektívát kínálni a pályaválasztás előtt álló 8. osztályos tanulók számára. Az iskolamarketing helyett a fókusz ebben a törekvésben az egyéni célok és kompetenciák összesimítása, valamint az ezek mentén kirajzolódó pályaválasztási döntés elősegítése volt. Az új szakképzési rendszer, valamint a jelenleg fennálló járványügyi helyzet következtében elindított integrált kommunikációs kampánnyal az informáláson túl fontos cél volt a szakképzés elismertségének, és a szakképzésbe jelentkezők számának növelése. A kampánnyal Centrumunk célja az volt, hogy a tanulók (és szüleik) megismerjék a szakképzés és a szakmák izgalmas világát, valamint felismerjék az új rendszerben rejlő lehetőségeket. A központi kommunikációs kampány középpontjába ezért a hagyományos iskolamarketing helyett, a karriertervezés került. Kiemelt szerep jutott a szakmák bemutatásának – online szakmaválasztó és szakmákat bemutató videós anyagok által -, továbbá a konkrét munkahelyi környezet megismertetésének, amelyben egy ismert miskolci vlogger, Spilman Nóra volt a Centrum segítségére. További célja a kampánynak a szakképzés ismertségének, elismertségének általános növelése, illetve kiemelt figyelmet fordítottunk a technikumhoz-, és az ösztöndíjrendszerhez kapcsolódó információk megismertetésére és bemutatására. A jelenlegi, korlátozásokkal teli élethelyzetben fontos cél volt a személyes találkozáson alapuló események online térben való élményszerű megvalósítása, így a nyílt napok és felvételi előkészítők nyújtotta lehetőségek biztosítása is.

 

Szakképzési Díj 2021

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2020-ban felhívással fordult a vállalatokhoz, közintézményekhez, civil és társadalmi szervezetekhez, valamint magánszemélyekhez, hogy vegyenek részt a 2021-es Szakképzési Díjra kiírt pályázaton. E díj azon kiemelkedő projekteket és kezdeményezéseket méltatja, amelyek jelentős mértékben és példaértékű módon segítik elő a gyakorlatorientált szakképzést Magyarországon. A DUIHK Szakképzési Díját három kategóriában ítélik oda. „Motiváció” kategóriában azon kezdeményezések kaphatnak díjat, melyek a szakképzés társadalmi elismerésének növelését mozdítják elő, kiemelve e képzési forma hosszútávú előnyeit mind a tanulók, mind a vállalatok, mind pedig a társadalom szempontjából. „Kooperáció” kategóriában azon projektek kerülnek megmérettetésre, amelyek keretében a szakképzés különböző szereplői példaértékű együttműködést alakítanak ki, javítva ezzel a képzés minőségét és hatékonyságát. „Innováció” kategóriában azon kezdeményezések és megoldások versenyezhetnek, amelyek új módszerekkel, eljárásokkal és eszközökkel gazdagítják a szakképzést, hozzájárulva a képzési eredmények javításához.

 

Motivációban az élen

A Miskolci Szakképzési Centrum Motiváció kategóriában mérettette meg magát a pályaorientációs integrált, online kampányával. A több körben lezajlott zsűrizési folyamat eredményeképp a döntőbe jutott 5 pályázó közül végül a Miskolci Szakképzési Centrum pályamunkája került ki győztesként. A Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési Díj 2021 Motiváció kategóriában elnyert elismerése a Miskolci Szakképzési Centrum számára hatalmas elismerés, amelyet a szakképzés elismertségének és népszerűségének növelése érdekében tett erőfeszítéséért érdemelt ki. A Miskolci Szakképzési Centrum ezúton is köszöni a bíráló bizottság értékelését és munkájuk elismerését.