Felnőttképzési engedélyszám: E-001290/2015

OM 203060

Központi telefonszám

+36 46 500 930

Határtalanul – 2019

Határtalankodott a Kandó

 

A határtalanul pályázatra azért jelentkeztünk, hogy a Magyarországon élő diákjaink és a Romániában élő erdélyi diákok a program adta lehetőségeket kihasználva megismerhessék egymás hazáját, kultúráját, iskoláját, mindennapjaikat. A nyelvi kapocs, az országhatárokat elmosta egy kis időre, és lehetővé tették a kirándulók számára, hogy betekintést nyerjenek egy határon túli világba.

 

A magyar diákok megismerték Kolozsvárt, a Tordai sóbányát, és hasadékot, jártak Torockón és Aradon, bebarangolták Vajdahunyad és Déva várát, bóklásztak a piski arborétumban, és számos izgalmas programon vettek részt.

 

Az erdélyi partneriskola diákjai lehetőséget kaptak arra, hogy felfedezzék Északkelet-Magyarország természeti kincseit, legfontosabb látnivalóit, miközben megismerkedtek az ipartörténeti szempontból roppant gazdag borsodi régióval. Így eljutottak a Debreceni Nagytemplomba az utazás során, az Ómassai Őskohóba, a Diósgyőri várba, a Herman Ottó Múzeumba, csokoládét készítettek a Szerencsi Bonbon kft. csokoládégyárában, tematikus sétát tettek Lillafüreden, kirándultak Vizsolyban, Tokajban valamint Sárospatakon.

 

Reméljük, hogy a kölcsönösen megszerzett ismeretek, élmények minden résztvevő számára maradandó emléket jelentett, és bízunk abban, hogy az így kialakult jó kapcsolat a jövőben is fennáll majd.

Your browser does not support the video tag.

 


 

A Kandó Erdélyben

(Kandós diákok visszaemlékezései alapján)

 

1. nap: Nagyváradi sétánk során felkerestük a szecessziós és eklektikus stílusban épült házakat és palotákat a Bémer téren és a Szent László téren. Megtekintettük a Váradi szecesszió legreprezentatívabb és egyszersmind legismertebb épületét, a Fekete Sas palotát, melynek tervezői az akkori Magyarország legnevesebb építészei, Komor Marcell és Jakab Dezső voltak. Bánffyhunyad - kalotaszegi templom.

 

2. nap: Találkoztunk a Kolozsvári Református Kollégium diákjaival. Megbeszéltük az előttünk álló napok tartalmát. Kiosztottuk a feladatokat, meghatároztuk a készülő élményblog tartalmi elemeit, kialakítottuk a munkacsoportokat. Ezt követően a Kos Károly tervei alapján épült „kakasos templom” külső és belső jellegzetességeit ismertük. Felkerestük a Mátyás szoborcsoportot a település piac terén. Délután kolozsvári tematikus sétán vettünk részt, majd folklór előadást láthattunk.

 

3. nap: Tordai sóbánya megtekintése, kirándulás a tordai hasadékban. Torockón megnéztük a néprajzi múzeumot, mely bemutatta a helyi népviselet legszebb darabjait.

 

4. nap: Siklóval felmentünk Déva várába, és szabadprogram keretén belül bejártuk az egészet. Ezt követően utaztunk el Vajdahunyadra, ahol a diákok elkészített beszámolója után fedeztük fel a vár rejtelmeit. A piski arborétum megtekintése közben kellemesen elázott a társaság egy nagy eső miatt.

 

5. map Utazás haza, de útközben volt szerencsénk megnézni Marosillyén Bethlen fejedelem szülőházát, majd Solymos várár. Aradon megnéztük a víztornyot és az ott található kiállítást.

 

Fényképek

 


 

A kolozsvári diákok kirándulása Magyarországon

(egy kolozsvári diák beszámolója alapján)

 

1. nap: Érkezés Debrecenbe. Felkerestük a debreceni nagytemplomot, megnéztük a kilátást a Nagytemplom tetejéről, ezt követően volt egy kis szabadidő a belvárosban, séta a Nagyerdei Parkban. Érkezés Miskolcra. Szállás elfoglalása a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonban.

 

2. nap: Rövid séta után érkeztünk a partneriskolánkhoz, a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Szakgimnáziumához. Iskolában igazgatói, projektvezetői köszöntő. A miskolci diákok bemutatják a várost és az intézményt. Felkerestük Diósgyőr várát, amely Nagy Lajos lovagkirályunk kedvenc palotája volt. A vár szomszédságában találtuk Északkelet-Magyarország Ipartörténeti Múzeumát, Alsó- és Felsőhámoron keresztül jutottunk el Lillafüredre. Megtekintettük a Szent István-barlangot, majd eljutottunk az Ómassai őskohóhoz. Ezt követően szabadprogram volt a lillafüredi függőkertben.

 

3. nap: A magyar könyvnyomtatás emblematikus helyszínére, Vizsolyra utaztunk, ahol beléptünk az Árpád-kori református templom kapuján. "Édes” program. Csokoládé különlegességeket kóstolhattunk és készíthettünk a Szerencsi Csokoládégyár csokoládé műhelyében. Séta Tokaj belvárosában, amely 2002-ben a Világörökség részévé vált. Hazánk egyik legszebb reneszánsz műemlékébe, a sárospataki Rákóczi-várba látogattunk.

 

4. nap: A Szilvásvárad melletti Szalajka-völgy nemcsak a Bükk, hanem egész Magyarország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. Bélapátfalva: látogatás Magyarország egyetlen épségben megmaradt középkori ciszterci apátsági templománál. Látogatás Egerben. Felkerestük a várat.

 

5. nap: A miskolci Herman Ottó Megyei Múzeumba látogattunk, amely a leggazdagabban foglalja össze a környékbeli ipartörténeti emlékanyagot. Búcsúzás után indultunk haza.

 

Fényképek   Videók

 


 

Szakmai látogatás

 

Fényképek   Videók

 


 

Reméljük, hogy a programok, kirándulások a rengeteg gyalog megtett km után is maradandó élményt nyújtottak minden résztvevő diák és tanár számára. Bízunk benne, hogy a „Határtalanul” programban rejlő lehetőségek mások számára is elérhetővé válnak, így még több fiatal számára nyújthat lehetőséget szomszédjaik megismerésére, más kultúrák befogadására. A kölcsönösség jegyében van lehetőség a vendéglátásra, vendégvárásra, mely segítségével az újonnan kialakult kapcsolatok tovább erősödhetnek, elmélyülhetnek.